Speerpunten

Samenkracht

Samenkracht

De opgave samenkracht gaat over het verder versterken van de saamhorigheid en verbondenheid in onze gemeente. Zo kennen we een traditie waarin vrijwilligerswerk en deelname aan een club, een koor of een vereniging vaak als vanzelfsprekend wordt gezien. Ook helpen bekenden elkaar al snel wanneer dat nodig is. Zo maken zij samen de samenleving. Soms is de rek in de samenkracht er bijna uit. Tegelijkertijd werkt de nauwe verbondenheid soms ook nadelig. Roddelen, schaamte voor problemen waar je mee worstelt, groepsdruk en elkaar niet af willen laten vallen voor de groep verdienen aandacht. Bovendien weten mensen die niet uit de omgeving komen of die slechts een beperkte ingang hebben, moeilijk aansluiting te vinden bij de bestaande gemeenschappen. Waar mensen en partijen samenwerken ontstaan nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Dat is de reden dat eigen kracht en samenkracht centraal staan in de visie op het integraal beleid voor het sociaal domein.

Wat willen we bereiken?

Als gemeente laten wij onze inwoners participeren in de opstelling, uitvoering en evaluatie van beleid.

Alles wat wij als gemeente organiseren en (laten) uitvoeren doen wij voor onze inwoners. Daarom is het van belang om onze inwoners te betrekken bij de opstelling, uitvoering en evaluatie van het beleid dat hen aangaat.

Wat gaan we doen?

We evalueren het huidige participatiebeleid en stellen dat waar nodig bij.

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat willen we bereiken?

Een sterkere samenwerking in het onderwijs

Voorlichting en samenwerking in het onderwijs zijn belangrijk om kinderen een goede start te geven. Sinds 2018 zijn we samen met onze onderwijspartners in Edam-Volendam bezig met programma ‘Samen Beter’. De bedoeling van het programma is om als onderwijs en gemeente gezamenlijk prioriteiten te stellen om mee aan de slag te gaan en meer lijn te brengen in een gevarieerd voorlichtings- en activiteitenaanbod. Het geeft een gezamenlijke agenda die we met elkaar dragen en waarin de jeugdige centraal staat. Het achterliggende doel van het programma blijft ook de komende jaren relevant, met het besef dat we naast de jeugdigen ook ouders en het netwerk om een jeugdige heen willen bereiken.

Belangrijke indicatoren zijn de gemiddelde eindexamenscores en het aantal vroegtijdig schoolverlaters. We onderzoeken nog of en op welke manier wij kunnen meten in hoeverre de jeugd de gelegenheid krijgt om hun talenten ten volle te ontdekken en ontwikkelen.

Wat gaan we doen?

Analyseren van de kostenstructuur van de MFA in Oosthuizen met als doel de juiste afweging te kunnen maken over welke investering nodig is voor de benodigde uitbreiding om toekomstbestendig onderwijs te kunnen blijven bieden in deze kern.

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat gaan we doen?

Herinrichten van het totaalaanbod aan activiteiten voor talentontwikkeling en programma LEF – opgenomen als bezuinigingsvoorstel in de kadernota

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat gaan we doen?

Het herijken van de ambities in het IHP inclusief duurzaamheid (toewerken naar een DIHP)

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat gaan we doen?

In samenwerking met de schoolbesturen de basisscholen in Edam vernieuwen.

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat gaan we doen?

We continueren het programma Samen Beter

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat willen we bereiken?

Iedereen voelt zich thuis in onze gemeenschap

Waar de gemeenschapszin in onze gemeente sterk is, blijft de inclusiviteit soms achter. Hoewel we de goede voorbeelden in de gemeente kennen, zien we op onderdelen dat mensen die anders zijn worden buitengesloten en geen ingang krijgen in de samenleving. Voor minderheidsgroepen, zoals de LHBTIQ++, mensen met een beperking of mensen met een afwijkende mening is het soms moeilijk om geaccepteerd te worden en een plekje te vinden in onze gemeenschap. Dit kan en moet anders. Om dit vorm te geven nemen we het thema burgerschap mee in de programma’s op scholen, in buurtkamers, bij sport en cultuur en in de uitvoering met onze samenwerkingspartners.

De belangrijkste indicatoren voor dit doel zijn het aantal voorlichtingsbijeenkomsten met het thema burgerschap en het aantal partners dat zich verbindt aan een programma burgerschap. Het ambitieniveau ligt op 100% deelname.

Wat gaan we doen?

We onderzoeken de mogelijkheden om met partners tot een programma inclusiviteit te komen. We bouwen een lokaal netwerk op van gesprekspartners (sleutelfiguren)

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat gaan we doen?

We voegen het thema inclusiviteit en anti-discriminatie toe aan het huidige voorlichtingsaanbod voor alle doelgroepen

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat willen we bereiken?

Inwoners voelen zich vrij om hun zorgen en/of problemen bespreekbaar te maken en voor hun eigen mening uit te komen

Samenkracht draait om het samen aan de slag gaan voor dingen die je maar moeilijk alleen voor elkaar kunt krijgen. Om samen sterk te kunnen zijn, is je kwetsbaar kunnen opstellen belangrijk. Dat wat er zich achter de voordeur afspeelt of daar waar we het moeilijk mee hebben, daar praten we niet graag over. We zwijgen er liever over en doen ‘normaal’ mee. Tegelijkertijd zien we een andere stroming ontstaan. Steeds meer inwoners zoeken naar openheid en willen de schaamte voorbij. Als gemeente zien we de noodzaak om hier in de komende periode vaker met elkaar over in gesprek te gaan.

De belangrijkste indicatoren zijn het aantal consulenten en vrijwilligers van het WSP die een passende training doorlopen hebben, het streven is dat iedereen dit doet. We onderzoeken nog andere indicatoren om te meten of problemen in een eerder stadium bekend worden bij de gemeente en om te meten of onze partners schaamte signaleren en hier adequaat op inzetten. Contractmanagementgesprekken zouden hierin kunnen bijdragen.

Wat gaan we doen?

Inzet op vrijwilligersondersteuning

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat gaan we doen?

Versterken van de ouderbetrokkenheid

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat willen we bereiken?

Iedere mantelzorger krijgt de nodige ondersteuning

Wie denkt dat mantelzorg alleen iets vraagt van de verzorger en verzorgde ziet niet het hele plaatje. Het is een thema dat om bekendheid vraagt bij werkgevers. Als gemeente constateren we daarbij dat de mogelijkheden die geboden worden om mantelzorgers te ondersteunen nog lang niet goed genoeg benut worden. Belangrijke eerste stappen zijn daarom om meer erkenning voor de mantelzorger te krijgen, ervoor te zorgen dat meer mantelzorgers zich formeel laten registreren en ervoor te zorgen dat de informatievoorziening verbeterd wordt. Daarbij onderzoeken we de mogelijkheden om ondersteuning verder uit te breiden of verstevigen via werkgevers. Als gemeente en samenwerkingspartners willen we dichterbij de mantelzorger komen te staan, om zo signalen van mogelijke overbelasting tijdig op te kunnen vangen en uitval met elkaar te voorkomen.

De belangrijkste indicator hier is het aantal ondernemers met meer dan 5 werknemers die wij spreken over dit thema. Het ambitieniveau ligt hier op 100%.

Wat gaan we doen?

Versterken en doorontwikkelen van het respijtaanbod

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Wat gaan we doen?

We ontwikkelen regionaal domein-overstijgend aanbod in afstemming met zorgverzekeraars

Portefeuillehouder(s):

Vincent Tuijp

Lasten, baten en saldo

1.138.038

2,2%

196.800

1,2%

Deze pagina is gebouwd op 10/21/2024 11:24:24 met de export van 10/21/2024 11:13:06